Friso Dijkstra

“‘Uitdagingen ga ik niet uit de weg’ ”

  • Over KONDAR
  • /
  • Friso Dijkstra
Over Friso

Een taxateur met een talenknobbel. Doorzetter pur sang Friso Dijkstra is van alle markten thuis, maar er is één aspect dat een rode draad lijkt te vormen in zijn professionele carrière: onroerend goed. Al vroeg in zijn loopbaan besloot Friso zich te verdiepen in makelaardij en vastgoed. ‘Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in verschillende bouwstijlen, de architectuur en met name de bestemming ervan: zowel aan de buitenkant als van binnen. Het is intrigerend om te zien hoe een pand verbouwd is, wat wel en wat niet goed is gegaan.’ De herbestemming van bijzondere gebouwen is iets waar Friso zich graag in verdiept. ‘Gangbare voorbeelden zijn kerken die worden verbouwd tot woningen of restaurants. Ook als makelaar was ik vroeger bezig met herbestemming en projectontwikkeling.’ Na het afronden van de opleidingen tot WOZ-medewerker en WOZ-taxateur woningen, is Friso inmiddels ook begonnen aan de opleiding bij Sens voor WOZ-taxateur niet-woningen.

Van vastgoed naar onderwijs en vice versa
Na een uitstap in een compleet andere branche -het onderwijs-, is Friso sinds februari 2020 terug in de wereld van vastgoed en werkt hij als WOZ-taxateur bij KONDAR. ‘Ik ervaar KONDAR als een leuk bedrijf om voor te werken met goede collega’s. Ik heb al bij verschillende gemeentes -vanuit mijn woning in Castricum- mogen werken en leer nog elke dag bij. Het is prettig om meer nieuwe collega’s te leren kennen, ook al ontmoeten we elkaar ’virtueel’. Naast ervaring in onroerend goed en zijn nieuw opgedane kennis van de WOZ, brengt Friso ook zijn kennis van de Nederlandse taal mee in zijn functie. ‘Ik had altijd affiniteit met de Nederlandse taal en ben me daar verder in gaan ontwikkelen toen de vastgoedindustrie omstreeks 2008 door een crisis ging. Ik liet me omscholen en heb vervolgens ruim zeven jaar gewerkt als docent Nederlands. Ik merkte echter dat het onderwijs mij uiteindelijk geen energie meer ging opleveren, dus ben ik op zoek gegaan naar een functie waar ik, met reeds eerder opgedane ervaringen, weer nieuwe uitdagingen kon vinden en mijn ambities binnen het vastgoed verder vorm kon geven.’

Uitdagingen
Zijn kennis van het Nederlands zet Friso nu nog steeds graag in, ook bij zijn functie binnen KONDAR, bijvoorbeeld door het redigeren van een opleidingssyllabus en het opstellen van tekstueel aantrekkelijke én goed geformuleerde adviezen. ‘Ik ben een echte doorzetter en ga geen uitdagingen uit de weg, zo heb ik mij bij nieuwe functies -in compleet andere branches- altijd een weg weten te vinden door ervaringen op te doen en mij te laten bijscholen.’ Niet alleen heeft Friso rijke professionele ervaringen verzameld, in zijn vrije tijd houdt de joviale Friso ervan muziek te luisteren en te verzamelen – van vinyl tot cd’s tot mp3’s. Daarnaast maakt hij graag wandelingen en ritten op de mountainbike in het duingebied en over het strand, of verdiept hij zich in uitdagende cryptogrammen en, sinds kort een nieuwe hobby: open water duiken, om zich vervolgens, achter zijn laptop met een kop koffie (en een koekje), weer volledig te kunnen focussen op zijn werkzaamheden bij KONDAR.

Details
  • WOZ Taxateur
E-mail Friso