Van de wereld rond om hotels te beoordelen tot modelmatig taxeren, Yolande Spoon (58), medewerker WOZ, lokale heffingen en belastingen vloog de hele wereld over, maar is inmiddels ‘geland’ in de wereld van taxaties. ‘Ik genoot met volle teugen van het reizen en de wereld zien, maar op een gegeven moment was het verzadigd, een ‘seen that, been there’-gevoel. Ik was voor mijn werk altijd al aan het beoordelen, waarderen en contracteren, dus maakte ik een logische overstap naar de makelaardij en taxaties.’
Commercieel en persoonlijk
Fotoshoots en teksten schrijven, haar reislustige creativiteit kon Yolande in eerste instantie goed kwijt in de makelaardij, maar het commerciële karakter was een minder goede match. ’Het is een moeilijke markt waardoor je het werk anders gaat waarderen en dienstverlening nog nauwelijks aan de orde is.’ De makelaardij liet Yolande gedeeltelijk achter zich en ze besloot zich meer op taxeren te richten. ’Jan-Willem Clements zei me onlangs: ‘je maakt nu reizen met cijfers in je hoofd’.’ Yolande legt dan nu ook haar creatieve en menselijke maat langs die van het modelmatig taxeren. ‘Een persoonlijke, kritische -klopt dit wel- blik is naast de modellen nog steeds een belangrijk onderdeel van taxeren.’ Het persoonlijke met het zakelijke combineren is een rode draad in Yolandes loopbaan. ’Toen ik nog hotels beoordeelde en dus toch al veel op reis was, coördineerde ik als vrijwilliger voor Plan International regelmatig projecten.’ Nog steeds zet Yolande zich graag in voor het goede doel en zet ze zich als vrijwilliger in voor Vluchtelingenwerk om statushouders in te haar gemeente te huisvesten.
Culinair, muzikaal en sportief
Yolande werkt sinds half 2020 bij KONDAR en is midden in de ‘lockdown’ begonnen. Van de wereld rond reizen en de meest diverse woningen bezichtigen naar thuiswerken, Yolande vindt bij KONDAR gelukkig voldoende persoonlijk contact via de telefoon en videobellen. Buiten het werk om houdt ze ervan om te genieten van heerlijk eten en muziek. ’Tijdens het reizen heb ik veel kennis van de wereld opgedaan, met als hoogtepunt dat ik mocht aanschuiven aan een diner met Fidel Castro. Nog steeds houd ik ervan culinair te genieten, het liefst buiten op een terras van een restaurant onder de warmte van een heater -dat brengt me terug naar New York, waar je in winters buiten op een terras aan kon schuiven.’ In New York bezocht Yolande ook graag concerten, muziek is haar met de paplepel ingegoten – haar moeder was zangeres en lerares aan het conservatorium. Hoewel ze zelf vooral passief van muziek kan genieten, is Yolande zelf actief in de buitensport. ’Zolang de temperatuur in Nederland het toestaat zwem ik graag in open water, maar ik maak ook graag een wandeling in de bossen van het Groene Hart.’